Etusivulle > Uutiset > Katsaus talveen 2018-2019

Katsaus talveen 2018-2019

Kulunut talvikausi (joulu–helmikuu) oli Päijät-Hämeen lintutieteelisen yhdistyksen alueella kovin hiljainen. Moni laji loisti poissaolollaan. Marjalintuja – tilhiä ja räkättirastaita nähtiin vain pieniä määriä. Talvikauden ensimmäiset yksittäiset käpylinnutkin havaittiin vasta helmikuun puolenvälin jälkeen. Sydäntalvella vihervarpusia nähtiin vain muutamia yksilöitä.

Joulukuu:

Vesilinnut katosivat maisemasta vähitellen järvien mentyä jäähän. Mielenkiintoisin vesilintuhvavainto oli 26.11.–2.12. Sysmässä nähty harmaasorsa, joka oli uusi talvilintulaji Päijät-Hämeelle. Lahden Ali-Juhakkalan puhdistamon altaalle marraskuussa ilmestyneet kaksi pikku-uikkua viettivät lopulta samalla paikalla koko talven. Ali-Juhakkalan ihme-altaalla piipahti vielä kaakkurikin 19.–20.12. Pienen pienellä altaalla on vuosien saatossa havaittu niin monipuolisesti vesilintuja ja kahlaajia, että paikka ansaitsisi lintutornin kylkeensä. Vielä ennen vuodenvaihdetta Heinolan Kymillä nähtiin pilkkasiipi ja silkkiuikku. Muutamia harvoja joutsenia, kanadanhanhia, taveja, telkkiä ja isokoskeloita jäi sinnittelemään sulapaikoille.

Muita joulukuun mielenkiintoisia havaintoja olivat mm. laulurastas 7.12. Asikkalan Vääksyssä, harmaahaikara 19.12. Lahden Polttimon sulalla, talvikauden ainoa nokkavarpunen 27.12. Heinolassa, peukaloinen Lahdessa 21.12., mustapääkertut Asikkalassa, Lahdessa ja Hollolassa ja tietenkin viitatiainen joka kävi omakotitalon ruokinnalla Heinolassa 18.–21.12.2018.

Tammi–helmikuu

Alkava vuosi toi vain niukasti uusia mielenkiintoisia talvehtijoita esille. Asikkalan Vääksystä ja Orimattilan Tönnöstä piileskeli peukaloinen. Heinolassa piipahti naurulokki 26.1. Asikkalan Kalkkistenkoskella nähtiin 4.1. pilkkasiipi ja 1.–4.2. alli. Lisäksi talven aikana havaittiin muutamia mustavariksia ja pähkinähakkeja. Pähkinänakkelita vieraili ainakin 12 eri ruokinnalla. Jokunen merikotka, hiirihaukka ja noin neljä piekanaa talvehti alueella. Hiiripöllöjä nähtiin yhdeksässä ja lapinpöllöjä viidessä paikassa. Etelä-Suomessa talvikaudella nähtiin runsaasti peippoja, mutta Päijät-Hämeessä vain maltillisesti.

Valkoselkätikkahavaintoja ilmoitettiin 29 yksilöstä. Havainnoissa voi olla päällekkäisyyttä, kun linnut vaihtavat paikkaa:

Asikkala 9
Hartola 3
Heinola 3
Lahti 5
Mäntyharju 1
Orimattila 2
Padasjoki 2
Sysmä 4

Kevät alkoi saapua jo helmikuun toiseksiviimeisellä viikolla.

Ensimmäiset muuttolinnut:

harmaahaikara 14.2.
pulmunen 16.2.
harmaalokki 15.2.
kiuru 20.2.
uuttukyyhky 24.2.

Kuvassa telkkäkoiras © Petri Koivisto