Etusivulle > Toiminta > Suojelu ja tutkimus > Vesilintulaskennat

Vesilintulaskennat

Vesilintulaskenta tehdään rannoilla olevista vakiopisteistä, joista on hyvä näkyvyys, tai kiertämällä koko vesialue (järvi, lampi, meren- tai järvenlahti) rannan tuntumassa veneellä tai jalkaisin. Laskenta tehdään kahdesti toukokuussa noin kahden viikon välein.

Seurannassa ovat mukana kuikka-, uikku-, sorsa- ja lokkilinnut sekä nokikana. Vesilintujen laskenta palvelee linnuston ja ympäristön seurantaa sekä kantojen järkevää verotusta ja riistanhoitoa. Valtakunnallisia vesilintulaskentoja järjestää Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen lisäksi Luonnonvarakeskus LUKE, joka organisoi metsästäjille tarkoitetut laskennat. Niissä laskentakohteina ovat yleisimmät riistavesilintumme. Luomuksen ja RKTL:n laskennat yhdistetään koko maan kattavaksi seurannaksi.

lue lisää vesilintulaskennoista

Vesilintulaskennat 2016

Vesilintuseurannat alkavat huhtikuun lopulla (31. maastokausi). Kevät on tänäkin vuonna saapunut ”etuajassa” ja siksi on syytä aikaistaa sekä ensimmäistä että toista laskentakertaa perusohjeistuksestamme. Mikäli viimevuotinen laskentasi ajoittui mielestäsi hyvin, kannattaa noudattaa viimevuotista aikataulua. Suosituksemme tämän kevään laskenta-ajankohdiksi:

Etelä- ja Lounais-Suomen rannikkoalue:
1. laskenta 20.4.–26.4., 2. laskenta 4.5.–10.5.

Etelä- ja Keski-Suomen sisämaa-alue:
1. laskenta 27.4.–3.5., 2. laskenta 11.5.–17.5.

Lue Vesilintuseurannan kirje laskijoille 11.4.2016 (pdf)

 

 

cygcyg20150702_01.jpg