Etusivulle > Retkeilykohteet > Heinola

Heinola

Heinolan retkeilykohteita

 
 
Merkkien selitykset:

Kevätretkikohde  Kevätretkikohde

Kesäretkikohde  Kesäretkikohde

Syksyretkikohde  Syksyretkikohde

Talviretkikohde  Talviretkikohde

KevätretkikohdeTalviretkikohde

Kymenvirta

Heinolan keskikaupunkialueen läpi virtaavaa Kymijokea kutsutaan Jyrängönvirraksi, Kymenvirraksi tai lyhyesti vain Kymeksi. Tätä reittiä pitkin Päijänteen vedet virtaavat Suomenlahteen kahden suurjärven, Ruotsalaisen ja Konniveden, kautta. Kymenvirta pysyy ainakin osittain sulana joka talvi, minkä vuoksi se on hyvä talvinen retkikohde. Viime talvina Kymellä viivytelleitä tai talvehtineita lajeja ovat mm. laulu– ja kyhmyjoutsen, kuikka, mustalintu, pilkkasiipi, uivelo, alli, isokoskelo, tukkasotka, nokikana, merimetso, haapana ja tavi. Myös pikku-uikun tai jopa allihaahkan näkemiseen on hyvät mahdollisuudet keskitalvella. Joinain keväinä Kymellä levähtää komeita vesilintuparvia, joista voi löytää vaikkapa punapäänarskun! Jos vedenpinta on alhaalla, voi keväisillä Kymen rannoilla piipertää kahlaajiakin, esimerkiksi lähistöllä pesivä meriharakka. Muutamana keväänä on virralta löydetty luotokirvinen.

Kymenvirta. Kuva: Petri Koivisto

Ylös
KevätretkikohdeSyksyretkikohde

Nyynäistenlahti

Nyynäistenlahti sijaitsee Heinolan keskustan lounaispuolella. Sen pohjukkaa sivuavan Kausantien varrella on toinen Heinolan kahdesta lintutornista. Keväällä Myllyojan suulle avautuvaan sulaan saapuu jo varhain eri vesilintu– ja lokkilajeja. Nyynäistenlahden pesimälinnusto on melko vaatimaton; runsaimpia lajeja ovat silkkiuikku, härkälintu, telkkä, sinisorsa ja nokikana. Mustakurkku–uikku pesii lahden pohjukassa lähes vuosittain. Metsälammilla pesivät kaakkurit ovat kesäaikaan tavallisia kalastajia lahdella. Syksyllä lahdella näkee usein muuttavia tai levähtäviä alleja, mustalintuja sekä joskus muitakin arktisia vesilintuja ja kahlaajia. Joskus kohdalle taas osuus petomuuttoa ja onpa Nyynäistenlahdella päästy muutaman kerran näkemään komeaa hanhimuuttoakin syys–lokakuussa. Lahden eteläpuolisilla pelloilla on nähtävää ympäri vuoden ja joskus voi tavata harvinaisuuksiakin. Havaittuja "rareja" ovat lyhytvarvaskiuru, nunnatasku ja rääkkähaikara.

Nynäistenlahden maisemia. Kuva: Petri Koivisto

Ylös
KevätretkikohdeKesäretkikohde

Isiäinen

Isiäinen on noin kymmenen hehtaarin laajuinen järvi Heinolan kirkonkylässä, Lakeasuontien varrella. Rehevöityneen järven pesimälinnusto on monipuolinen. Yleisimpien vesilintujen lisäksi Isiäisellä pesivät silloin tällöin mustakurkku-uikku, lapasorsa ja heinätavi. Luhtahuitti on tavattu useana vuonna. Isiäisen rantapusikoissa sekä läheisten peltojen reunoilla voi kesäöisin laulella satakieliä, kerttusia ja sirkkalintuja. Elokuun puolivälissä Isiäiselle kerääntyy metsästäjiltä turvaan sorsia ja sotkia. Parhaimmillaan levähtäviä vesilintuja voi olla nelisensataa.

Ylös
KevätretkikohdeKesäretkikohde

Tuusjärvi

Tuusjärvi on niin ikään hyvä lintujärvi. Se sijaitsee lähes 15 kilometriä Heinolan keskustasta pohjoiseen, 5–tien itäpuolella. Eniten nähtävää on touko–kesäkuussa ja parhaiten järvelle näkee sen länsipäästä. Tuusjärvellä pesivät säännöllisesti mm. laulujoutsen, härkälintu, punasotka ja ruskosuohaukka. 1990–luvulla on havaittu useana vuonna sisämaassa harvinaisen punajalkaviklon reviiri ja joskus lirokin. Tuusjärvi ja sen pohjoispuolinen peltoalue ovat erinomaista yölaulajaseutua. Yhdellä kesäyön retkellä kuulee melko varmasti useita satakieliä, kerttusia, sirkkalintuja sekä eri rantakanoja. Peltojen pesimälinnustoon kuuluvat lähes vuosittain ruisrääkkä ja sarvipöllö.

Ylös
Kesäretkikohde

Paistjärvi

Valtio omistaa varsin suuren maa-alueen Heinolan koillisosassa, Paistjärven kylässä. Tämä Metsähallituksen hoidossa oleva alue sijaitsee pääosin Sonnasen ja Kuijärven ympäristössä. Osa valtionmaasta kuuluu rantojen-, osa taas harjujensuojeluohjelmaan.

Paistjärvellä voi retkeilijä kokea saloseutumaisen luonnonrauhan, sillä pienten järvien ja lampien rannat ovat lähes rakentamattomia ja metsät yhtenäisiä. Paistjärvellä voi päivän aikana tehdä pienen melontaretken ja uida hienolta hiekkarannalta tai poimia marjoja kauniilta kannakselta. Alueen mielenkiintoisimpia retkeilykohteita ovat kaunis Kuijärven kannas, Pirunkirkon kalliomuodostelma ja Härkävuori. Pirunkirkon maisemissa viihtyvät pesivinä mm. kaikki metsäkanalintumme sekä pikkusieppo, varpuspöllö ja pohjantikka.

Kirkkaudestaan tunnetulla Sonnasella voi ihailla vaikkapa kuikkien touhuja. Järven rantojen tuntumassa on lehtimetsiä, joissa kannattaa mihin vuodenaikaan tahansa tähyillä pyrstötiaisia sekä pikku- ja harmaapäätikkoja. Kesäaamuina samoissa metsissä voi nauttia kuhankeittäjän viheltelystä. Valkoselkätikkakin on silloin tällöin havattu valtion metsissä.

Paistjärven valtionmaan etelä- ja itäosien kankailla on vankka kehrääjäkanta. Yhdellä kesäyön retkellä voi helposti kuulla kymmenen surisijaa. 

Ylös
KevätretkikohdeKesäretkikohdeSyksyretkikohdeTalviretkikohde

Heinolan lintutalot

Heinolan lintutalot on eräänlainen Heinolan ikoni. Tarhalla hoidetaan loukkaantuneita lintuja ja päästetään ne mahdollisuuksien mukaan takaisin luontoon. Pidemmäksi aikaa hoivaan jääneitä lintuja voi käydä katsomassa ilmaiseksi Lintu taloilla. Lajistoon kuuluvat muun muassa useat pöllölajit, haukkalajit, vesilintuja ja pikkulintuja. Eksoottisemmista lajeista voi käydä jutustelemassa papukaijojen kanssa.

Heinolan lintutalojen papukaijahäkkejä. Kuva: Petri Koivisto

Ylös