Etusivulle > Retkeilykohteet > Asikkala

Asikkala

Asikkalan lintukohteet

 
 
Merkkien selitykset:

Kevätretkikohde  Kevätretkikohde

Kesäretkikohde  Kesäretkikohde

Syksyretkikohde  Syksyretkikohde

Talviretkikohde  Talviretkikohde

KevätretkikohdeKesäretkikohdeSyksyretkikohdeTalviretkikohde

Vääksy

Vääksy on alueen keskustaajama ja erinomainen arktisten lintujen muutontarkkailupaikka. Kahden suurjärven, Päijänteen ja Vesijärven, väliin jäävä Vääksyn kannas sekä lisäksi Vääksyn kannaksen kautta kulkeva Toisen Salpausselän reunamuodostuma keskittää monien muidenkin lintujen muuttoa. Yksi loppukevään parhaista muutontarkkailupaikoista on Kanavanniemi, jonka merkittävimmät havainnot koostuvat kahlaajista, kihuista, kuikkalinnuista ja hanhista. Kärjestä on havaittu muun muassa pilkkaniska, allihaahkoja, leveäpyrstökihu, tunturikihu ja vesipääskyjä. Vuonna 2013 kanavanniemeen valmistui lintutorni. Torni helpottaa lintujen havaitsemista järven selältä.

Kanavaa reunustaa koko matkalta puistomainen vyöhyke, jonka jaloissa lehtipuissa ja lehtikuusissa voi nähdä mielenkiintoisiakin lajeja. Muun muassa hippiäisuunilintu, pähkinänakkeleita, kirjosiipikäpylintuja ja Suomen ensimmäinen tammitikka on havaittu alueella. Vääksynjoen varrella on havaittu kuningaskalastaja useampanakin vuonna. Itse kanava pysyy paikoitellen sulana läpi talven. Pullasorsien seassa on nähty esimerkiksi mandariinisorsa. Keväämmällä uomassa on uinut liejukana. Kanava ja sen palvelut tarjoavat perheelliselle harrastajalle mukavan retkikohteen.

Ylös
KevätretkikohdeSyksyretkikohde

Vesijärvi

Vesijärvi tunnetaan yhtenä Suomen parhaista lintujärvistä. Vääksystä etelään avautuu Vesijärven suurin selkä, Kajaanselkä, joka tuo keväiselle Kanavanniemen staijarille merellisen tunnelman. Kaukana selällä kohoaa Kajankallio, jolta voi tavata siipiään kuivattelevia merimetsoa ja lähivesiltä alli- ja mustalintu- ja sotkaparvia. Vesijärjen rantalinnustoon voi tutusta esimerkiksi Rantakulmalla , Saittarannassa , Hillilänrannassa tai Kailanniemessä. Hillilänranta on tunnettu levähtävistä kahlaajista, mm. karikukon voi löytää sieltä hyvällä tuurilla. Kailanniemi puolestaan on Sisä-Suomen paras syyskesäisen kahlaajamuuton seurantapaikka. Sopivalla ukkosmyrskyn keskeyttämällä korkeapaineella, heinäkuussa, sade- ja ukkospilvet pudottavat korkeuksissa matkaavat kahlaajat alemmaksi suurvesistöjen johtolinjoille. Päijänteen pintaan pudottautuvat kahlaajaparvet ohjautuvat saaria ja niemiä väistellen Vääksyyn ja Kajaanselälle, josta parvet ohjautuvat pääosin Kailanniemeen. Vuosittain paikan ohittaa satoja suosirrejä, tundrakurmitsoja ja punakuireja. Joukossa harvinaisempia kuovi- ja isosirrejä ja sokerina pohjalla vaaleat pulmussirrit. Paikka on todella uskomattoman hyvä!

Suosirrejä. Kuva: Mika Selin

Ylös
KevätretkikohdeSyksyretkikohde

Pulkkilanharju

Pulkkilanharju on yksi parhaimpia vaelluslintujen tarkkailupaikkoja Sisä-Suomessa. Paikka on omimmillaan syksyisin, tosin keväällä ja alkutalvestakin kannattaa pysähtyä katsomaan, mitä sulapaikoilla on tarjottavanaan. Syysvaellusta harjulla voi seurata kahdesta paikasta. Karisalmen sillalta tai ns. "majakalta" eli Vähäsalmelta. Karisalmen silta on valkoinen riippusilta, Vähäsalmi taas löytyy Karisalmesta Asikkalaan päin pengersillan länsipäästä. Karisalmi soveltuu paikoista paremmin vaelluslintujen seurantaan. Tuulesta riippuen sillan jommasta kummasta päästä näkee erittäin hyvin harjumuodostelmaan etenevät tiasparvet ja tikat, kun ne ylittävät salmea. Vuosittain nähdään tuhansia tiasia ja satoja tikkoja. Samana päivänä voi nähdä vaikkapa kaikki Suomen tikkalajit. Myöhemmin syksyllä ja tuulisella säällä kannattaa staijata Vähäsalmelta, josta näkee erinomaisen hyvin vesilintujen muuton. Alli- ja mustalintuparvet ylittävät näyttävästi paikan, seassa voi toki olla muitakin lajeja. Pulkkilanharju kuuluu Metsähallituksen ylläpitämään Päijänteen kansallispuistoon.

Pulkkilanharjulla on tehty runsaasti harvinaisuushavaintoja. Muutamia mainittakoon: jääkuikka, allihaahka, merisirri, avosetti, isovesipääsky, suula, tiiralokki, isolokki, pikkuruokki, harjalintu, kuningaskalastaja, taigauunilintu, lapintiainen, viitatiainen ja valkopäätiainen. Leveäpyrstökihuja, pikkukajavia ja pähkinänakkeleita voidaan pitää jo astetta tavallisimpina. Monesti lintumuutto voi olla vaisua – muutto on usein vaikeasti ennustettavaa. Sitkeys palkitaan, lokakuussa 1990 Karisalmella havaittiin paikallinen nokiliitäjä!

Pulkkilanharjulla on havaittu 226 lintulajia.

Staijausta Vähäsalmella. Kuva: Petri Koivisto

Ylös
KevätretkikohdeKesäretkikohdeSyksyretkikohde

Hillilän ja Kurhilan pellot

Hillilän pellot tarjoavat monipuolisen peltolinnuston ja kesäisin runsaan yölaulajakonsertin. Päijät-Hämeen ensimmäinen pikkukultarinta lauloi täällä. Kevätmuuttoaikoina tavataan kurmitsoja ja hanhia ja syksyllä hanhien ja muiden levähtäjien lisäksi harvinaisuuksia, kuten mustapäätasku, mustaotsalepinkäinen, pikkusirkku, isokirvinen ja turturikyyhky.

Ylös
KevätretkikohdeKesäretkikohde

Kopsuo – Urajärvi

Kopsuontien varrella on hyvin säilyneitä lehtometsiä, joista on tavattu mm. pikkusieppoja, idänuunilintuja ja harmaapäätikkoja. Alueella on myös runsaasti pöllöjä. Salonsaari sijaitsee hieman syrjässä lintumiesten suosimista reiteistä, mutta saaren kautta kulkee petolintujen Päijänteen itäpuolinen muuttoreitti keväin ja syksyin. Saarta luonnehtivat peltojen pilkkomat, vanhat kylämaisemat, vanhahkot metsät ja mielenkiintoiset ruovikkorannat.

Urajärven alueen erikoispiirteenä ovat laajat koivikkoiset lehtometsät. Nämä vanhat kaskimaat elättävät vaateliaita lintulajeja kuten kuhankeittäjä, pikkutikka ja pyrstötiainen. Lisäksi pöllöjä on runsaasti. Urajärven kylä on hyvä yölaulaja-alue, jossa on usein hämmästyttäviä sirkkalintujen ja kerttusten keskittymiä. Koskionsuon laulajat täydentävät öistä konserttia.

Ylös
KevätretkikohdeKesäretkikohdeTalviretkikohde

Kalkkinen

Kalkkisissa kannattaa poiketa kaikkina vuodenaikoina. Talvisin merkittävä kohde on Kalkkistenkoski ja siihen liittyvät sulat, jotka houkuttelevat puoleensa talvehtivia telkkiä, koskeloita, joutsenia ja koskikaroja. Usein on merimetsokin havaittuna vieraana. Kesäisin on Kalkkinen-Vähä-Pulkkila-tien varsi ja kylän seutu oivallinen paikka kuunnella yölaulajia. Pulkkilanharjulta Kalkkisiin kulkevan tien varrelle osuu useita kosteikkoja, kuten Lalli, Varsilahti ja Riihilahti, jotka ovat niin ikään pysähdyksen arvoisia.

Vähäpää on merkittävin lintujärvi Asikkalassa. Lehtojen reunustamalla järvellä on tavattu monia harvinaisia lintulajeja. Yölaulajapaikkana järvi on verraton, mutta järvelle havainnointi on vaikeaa tiheän kasvuston vuoksi.

Ylös
KevätretkikohdeSyksyretkikohde

Kirkonkylän pellot

Asikkalan kirkonkylän peltoaukeat ovat oiva retkeilykohde paitsi yölaulaja-aikaan, myös syksyisin. Peltoja kiertäessä voi löytää monia muuttomatkalla olevia pikkulintuja, esimerkiksi kirvisiä, kiuruja ja peippolintuja. Joukossa on havaittu myös harvinaisempia lajeja, kuten isokirvinen, vuorihemppo ja mustapäätasku. Pelloilla voi nähdä myös Asikkalassa pyörivän ison kanadanhanhiparven.

Ylös
Syksyretkikohde

Isomäki eli Näkkimäki

Isomäki eli Näkkimäki on sorakuoppa, joka sijaitsee Vääksyn itäpuolella. Se on maakunnan pahaimpia syysmuuton seurantapaikkoja. Päiväpetolinnut karttavat järven yllä kaartelua ja ne seuraavat Päijänteen rantaa ja kasaantuvat Vääksyn alueelle. Paikalla on hyvä seurata myös pikkulintumuuttoa, isojen kahlaajien muuttoa ja Päijännettä seuraavien merilintujen kuten räyskän ja kihujen syysmuuttoa. Näkkimäellä on nähty mm. arosuohaukkoja, punajalkahaukkoja, mustahaikara ja taigauunilintu. Pähkinähakin ohilento on tyypillinen näky syysmuuttoaikaan.

Ylös